Schoten zakt roemloos af naar derde klasse

Schoten 1 (zon)

ASC 1 (zon)

2e klasse C

29 mei 2022 14:30

R. Lochtenberg

Ook in het laatste thuisduel op zondag 29 mei is Schoten er niet in geslaagd om de punten in eigen huis te houden. In een matige wedstrijd was de Ajax Sportman Combinatie (ASC) met ruime cijfers te sterk. Dat is jammer, want het seizoen had nog iets van glans kunnen krijgen als de thuisploeg deze wedstrijd in winst had omgezet.

Het duel begint met een veelzeggend verzoek van de speaker. Een paar seconden vóór de aftrap klinkt de vraag of iemand nog even snel het scorebord aan wil zetten. Haast is geboden, want bij Schoten moet dit seizoen al vanaf de eerste minuut rekening worden gehouden met een tegentreffer. De ploeg incasseerde in 22 wedstrijden niet minder dan 77 goals, terwijl er zelf maar 18 keer werd gescoord. Slechts twee keer werd er gewonnen.

Kort na de aftrap komt er dan eindelijk leven in het scorebord. Het blijkt nodig: al na drie minuten ligt de bal achter doelman Germain Ebbeling en verspringt het digitale vakje rechts op het bord van nul naar één. Moet ook bij deze wedstrijd het telraam erbij worden gepakt? Daar lijkt het vooralsnog niet op. Wonderwel neemt de thuisploeg na dit vroege doelpunt het initiatief in handen en laat zien dat het wel degelijk gevaarlijk kan zijn. Een kwartier lang drukt Schoten de bezoekers uit Oegstgeest met de rug tegen de muur, een fase die zijn hoogtepunt beleeft als spits Dylan van der Kuijl een levensgrote kopkans krijgt. Hij ziet zijn inzet echter gepareerd door de doelman en het aluminium. Even later krijgt Wesley Berrenstein een mooie schietkans, maar hij schampt de bal met de punt van zijn voet in plaats van vol de wreef erachter te zetten.

Helaas voor Schoten zal het bij dit ene kwartiertje blijven. De ploeg werkt hard, daar ligt het niet aan. Het spel is stevig, maar fair. Even bekruipt je zelfs het gevoel dat het er een keer in zit. Maar Schoten mist gewoonweg de kwaliteit om zijn tegenstander een helft, of misschien wel een wedstrijd lang het mes op de keel te zetten. Tot een echt goed opgebouwde aanval komt het zelden of nooit, daar is het spel in de basis veel te rommelig voor.

Positieve uitzondering op die regel is de wendbare en balvaste Sander Baltes. Vandaag is hij de enige aan Schoten-zijde die zich telkens goed in de ruimte aanbiedt, de bal met een simpele voetbeweging klaar legt en in de meeste gevallen de goede oplossing kiest. De ploeg heeft te weinig van dit soort spelers die het spel kunnen versnellen, zonder meteen de bal te verliezen. De kracht van ASC ligt met name in de snelle voorste linie, wat Schoten in het verdere verloop van het duel zal opbreken. Na de stormachtige eerste fase nemen de bezoekers het initiatief over en kort achter elkaar vallen de 0-2 en 0-3. Ook wordt twee keer de paal geraakt en schiet de bal een paar keer net voorlangs.

In de tweede helft mag het een wonder heten dat ASC de score met slechts één doelpunt weet uit te bouwen. Schoten blijft een monsterscore bespaard maar daalt nu wel definitief af naar het derde niveau, al bestaat de kans dat de ploeg door een herschikking volgend jaar in dezelfde klasse zal uitkomen.