Schoten coryfeeën - (G)oud Haarlem

Schoten coryfeeën - (G)oud Haarlem

4.  schotenhaarlem.jpg

Schoten Coryfeeën - Oud H.F.C. Haarlem

                                                                                              Zaterdag 17 April


“Vroeger was alles beter”, is in de voetballerij een veel gehoord geluid. Of dit werkelijk zo is valt te betwijfelen en zeker aan de top is dit beslist niet het geval. Bekijk maar eens de oude beelden van het Nederlands Elftal, Europa Cup wedstrijden en vanuit de nationale competitie, wedstrijden door de jaren heen. Het tempo lag veel lager en de ruimte om een bal aan te nemen was ongekend groot  in de vergelijken met het huidige voetbal.

 Zeker is dat het anders was en misschien ook nog wel  leuker voor speler en toeschouwer. Wat ook zeker is, is dat de oud spelers van de HFC Haarlem allemaal uitstekende voetballers zijn geweest. Talenten in hun tijd en omgeving, de wereld was wat kleiner en je speelde eerder dan nu, bij de club in je eigen regio.  Ook dat is zeker er was kwaliteit genoeg binnen de regio Haarlem. HFC Haarlem en Telstar telden nog mee, Haarlem en Telstar uit “altijd lastig”. Er was ook een uitzondering bij Haarlem: Keith Masefield, Engelse import en vol met Engelse voetbalwaarden en als ik het goed heb de opleiding bij Aston Villa overleefd. Door mijn frequente bezoeken in die tijd aan Middlesbrough FC, toen nog op Ayresome Park, herkende ik die kwaliteit en genoot ervan en als jeugdtrainer verwees ik menigmaal naar die speelstijl als vertrekpunt Een meer dan goede fitheid, strijd, teamwork en nooit opgeven. Een bron van inspiratie voor iedere mede speler en een “nightmare” voor iedere tegenstander. 
                                                                                

In het verlengde van Masefield heb ik ook aangekeken tegen Witschenhausen. Mendel zag ik ooit spelen als jeugdspeler, al was het slechts op TV, in en tegen Engeland begin jaren negentig schat ik. Een Nederlands jeugdelftal speelde tegen Engeland, hoewel ik de uitslag niet meer weet kan ik mij nog goed herinneren dat er slechts twee van de elf Nederlandse spelers overeind bleven, een daar van was Witschenhausen op een manier waardoor ik dacht dit wordt er een voor het grote Oranje. Het is er nooit van gekomen, het is onderweg kennelijk ergens mis gegaan en Mendel is daarin niet de enige en zal ook niet de laatste zijn. Ik hoop dat Mendel trainer is geworden, want hij kan niet anders dan een geweldige leermeester zijn voor jeugdspelers.

De spelerslijst van Haarlem bevat veel uitstekende spelers die hun rol gespeeld hebben in het Nederlands voetbal. Martin Haar een prachtige voetballende verdediger met een uniek mooie pass. En wat te denken van de spitsen Keur en Böckling goed voor samen een paar honderd goals in het betaald voetbal. Nog zo’n bijzondere, Barry van Galen een lust om naar te kijken als toeschouwer en misschien wel een van de grootste voetbaltalenten die de stad Haarlem ooit heeft opgebracht. Barry bleef heel lang een straatvoetballer op gras, die pas op het laatst in zijn carrière onder leiding van met name Co Adriaanse uitgroeide tot een van de meest complete voetballers die er op dat moment op de Nederlandse velden rondliep en hij genoot zelf nog het meest van ieder, vaak geniaal balcontact. Tot slot voor wat betreft de HFC Haarlem kijk ik uit naar Aadje Mathot. Deze oer O.G. er verdedigde ooit tijdens een toernooi in Amerika, Randolph New Jersey de Schotenkleuren. Het echte voetbaldier beviel mij zeer. Aad van harte welkom bij de buren. 
Voor (G)oud Haarlem speelden:
Joop Böckling, Piet Keur, Barry van Galen, Rini van Roon, Herman van Eekeres, Rob de Kip, Ben Blikslager, John Verschoor, Wil Spil, Mark Verzijlberg, Bert v.d. Kuijl, Aad Mathot, Bert Smit, Chris Verkaik, Keith Masefield
Voor de Schoten Corifeëen kwamen in actie: 
Roy Klarenbeek, Henk Steenbergen, Frans van Egmond, Marcel Hijma, Jeroen Pelser, Michel Castenmiller, Marco Mink, Pablo Ravestein, Raymond Both, Ronald Vredenberg, Ben Beusekamp, Menno van Rooijen, John Laarman, Marcel Icke, Jörgen Munk, Martin Lodewijks, Erwin de Bok, Arnold de Zwart, André Roffelsen, Raymond Knol, Marcel Huis in 't  Veld 

De foto’s van de wedstrijd zijn te vinden via: 

www.onesky.nl/Schoten-HaarlemDe uitslag, niet geheel onbelangrijk, werd uiteindlijk 4 - 4

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!