Reinaldapad 6
2033SX
HAARLEM
tel. 023-5333647

Donderdagavond 2 juni was het dan eindelijk zover, de wedstrijd HYS – Schoten stond ingepland. In eerste instantie zou deze wedstrijd gespeeld worden in het weekend dat Schoten 3 in Antwerpen was, in overleg verplaatsen ging HYS niet mee akkoord, niet opkomen dagen dan maar was de enige optie. Dat niet opkomen dagen is trouwens niet uniek voor HYS. Uitgeest & OG deden dat namelijk ook. De verhalen van onze tegenstanders(o.a. Velsen, Vitesse’22)  over het spelen bij HYS beloofde weinig goeds voor deze wedstrijd. Want het is toch best opmerkelijk te noemen dat HYS álle thuiswedstrijden heeft gewonnen en uit diverse keren punten laat liggen, hoe kan dat toch?

Dat antwoord kwam vanavond vanzelf.

De wedstrijd is 1 minuut oud, als de eerste tackle van de wedstrijd op de enkels van Nigel wordt gemaakt. Overtreding? Nee hoor, uitbal zegt de scheidsrechter. Naja zegt, schreeuwt de scheidsrechter. Praten deed hij tegen de spelers van HYS, in het Turks uiteraard, schreeuwen doet hij tegen de spelers van Schoten, dat is blijkbaar zijn manier van communiceren.

De 22 spelers lijken de eerste 20 minuten aan elkaar gewaagd. HYS krijgt 1 grote kans als de spits de bal met zijn arm meeneemt, door mag gaan, maar zijn schot kracht mist en zijn inzet zo een makkelijke prooi wordt voor Sam. Schoten krijgt ook 1 grote kans als Bakker een ingooi snel neemt, Nick de diepte instuurt die de bal panklaar legt op de penaltystip voor Sjors, echter is ook zijn inzet te slap en wordt een makkelijke prooi voor de keeper van HYS.

Na deze 20 minuten is het voetballen voorbij.

Als Schoten de bal afpakt, het maakt niet uit op welke wijze, klinkt het fluitje, overtreding en vrije trap HYS. Als een van deze vrije trappen weer onschadelijk is gemaakt, besluit de verdediger van HYS die mee naar voren war gegaan, om Raymond maar even een klap voor z’n kop te geven, recht voor de ogen van de scheidsrechter, maar die had toevallig net niet gezien. De K***** worden vliegen je om de oren, maar dit is in het Nederlands natuurlijk en daar lijkt de scheidsrechter niet gevoelig voor, HYS mag doorgaan met schelden.

Niet veel later na alle tumult komt HYS op 1-0 als de spits de bal uit een scherpe voorzet achter Sam kopt. Toch komt Schoten voor de rust op gelijke hoogte als Daniel een bal richting de eerste paal indraait en deze precies op het hoofd van Bakker belandt die de bal achterwaarts achter de HYS keeper ziet eindigen, 1-1!

Rust. Geen Turkse thee, helaas.

Wat er in de 2e helft allemaal gebeurd is bijna niet op te schrijven. De diverse overtredingen die HYS maakt mogen allemaal doorgaan, het is maar goed dat Sjors scheenbeschermers om had….

Echt elke balverovering van Schoten wordt afgefloten. Steekt de grensrechter van HYS zijn vlag in de lucht dan klinkt direct het fluitsignaal, steekt de grensrechter van Schoten zijn vlag in de lucht, dan  mag het spel doorgaan.

Ondanks dit alles komt Schoten op een 1-2 voorsprong als een lange bal van Sam wordt verlengd door Sjoerd, die de bal doorkopt naar Sjors, die legt de bal af op Tim, die van een meter of 20 de bal op schitterende wijze over de keeper plaatst, 1-2!

Deze voorsprong voor Schoten zorgt er natuurlijk voor dat er weer iets moet gebeuren om HYS terug in de wedstrijd te brengen. Als Daniel een HYS speler voorbij gaat aan de zijlijn, gaat ineens de vlag omhoog voor een uitbal, dit terwijl de bal ongeveer 2 meter in het veld is. Daniel reageert dat dit echt te gek is. De scheidsrechter zijn beslissing, je hebt geen respect voor mij, gele kaart! Daniel mag even 10 minuten rusten. Met een man meer komt HYS op 2-2, zij het dat uiteraard bij deze goal het vlagsignaal van de grensrechter van Schoten wordt genegeerd.

Daniel mag weer terug het veld in.

Bij deze gelijke stand zijn de beste kansen voor Schoten. Eerst het Tim die alleen op de keeper afgaat, deze probeert te omspelen, maar dit ziet mislukken. Daarna is het Sjoerd die vanaf de zijkant het zestienmetergebied ingaat en zijn inzet net naast de verkeerde kant van de paal ziet eindigen.

Kansen voor Schoten? Hier moet wat aan gebeuren!

Daniel vraagt aan de scheidsrechter hoe lang het nog te spelen is, terwijl hij meekijkt op zijn horloge. De scheidsrechter antwoordt “nog 10 minuten’, Daniel ziet zijn horloge en roept “44ste minuut”, de scheidsrechter vindt dit echt buitenproportioneel en besluit Daniel hier een rode kaart voor te geven. Na alle scheldwoorden die Schoten spelers te horen hebben gekregen is dit redelijk absurd te noemen, maar het past in het beeld van deze wedstrijd.

Tien minuten moet Schoten dus met 10 man verder bij een 2-2 stand. Deze tien minuten worden in werkelijkheid 23 minuten, dit in verband met dat HYS met 4 goal verschil moet winnen om de 1e plaats van Velsen over te nemen. Al snel na het wegsturen van Daniel komt HYS op 3-2 als Tom een achterbal neemt, deze komt recht in de voeten van de spits van HYS die de bal met een lob over Sam in het doel schiet, 3-2!

De vele vrije trappen die HYS mag nemen leveren te weinig gevaar op, dat moet anders moet de scheidsrechter gedacht hebben als Jordy de bal verovert van de spits en dit een corner oplevert. De spits gaat liggen en schreeuwt iets (wel in het Turks uiteraard), het fluitje klinkt, penalty! Lachwekkend wordt het, maar de schreeuwende scheidsrechter, we vermoeden dat hij thuis weinig te vertellen heeft en op deze manier behandeld wordt door zijn vrouw, wijst na overleg met de spits resoluut naar de stip. De penalty wordt binnengeschoten, 4-2!

Tijd is het nog niet uiteraard, want er moeten nog 2 goals gemaakt worden. Als na lang doorvoetballen kansen verder uitblijven, kan de scheidsrechter niet meer anders als affluiten.

De laatste wedstrijd van Schoten zit erop. Tevens is dit de laatste keer dat Schoten 3 nog bij HYS speelt. Ook wij weten nu waarom HYS al zijn thuiswedstrijden heeft gewonnen en op deze manier spelen wij geen wedstrijden meer. De KNVB wordt ingelicht, gelukkig zijn er filmpjes gemaakt van de wedstrijd welke aangekaart zullen worden. Helaas was dit de laatste wedstrijd van het seizoen, maar zal de echte seizoensafsluiter aanstaande zaterdag worden gehouden bij De Veerplas.

Lezers van de verslagen, een fijne zomer gewenst!