Facebook Toestaan Niet toestaan

Andere Tijden Deel 4

De voortdurende onzekere voetbal-droogte heeft verbindende clubleden tot een mooi initiatief doen bewegen: “de rubriek Positieve Post”. Een ieder die VV Schoten een warm hart toedraagt wordt opgeroepen mooie, leuke en positieve verhalen, belevenissen en herinneringen te delen via de website van de club. Dat ter bevordering van de onderlinge betrokkenheid bij onze club en het levendig houden en opvrolijken van de site. Ik verwijs in dit verband graag naar de meest recente bijdrage van topscheidsrechter Strobel.

Aangezet door de nestor van de leukste voetbalclub in Haarlem, Bert Buter, daarom hierbij een bloemlezing uit de verzameling van verslagen van de schrijver dezes. Een legaat van (gereviseerde) Verhalen over Andere Tijden, waarin actief en passief voetbal bij VV Schoten en een gezamenlijke kop koffie bij de boedel van bijna ieder weekend hoorden. Wellicht bieden de stukjes (jeugd)leden (hun ouders en andere belangstellenden) een warm bakkie troost bij reflecties over hoe mooi de voetbalsport was en weer zal worden bij VV Schoten.

Deel IV. Fragmenten van verhalen uit 2015-16 over de JO13-1. Trainer-coach was Bert Reus. Een gediplomeerd oefenmeester met voetbalkennis en gezag, maar ook met een onderschat gevoel voor humor en een goede band met de spelers. Nu weliswaar bij Schoten in een toeschouwende rol, maar nog steeds is het zo dat wanneer Bert langs de lijn analytisch doceert, je geïnteresseerd luistert. Een verademing op de mooiste dag van de week.

De fragmenten:

Schoten JO13-1 - Edo JO13-2: 5-1
12 september 2015
Vandaag de eerste competitiewedstrijd voor het nieuwe D1 (XL). Op het DWF heb ik een lange lijst met namen moeten invullen: Ayman, Casper, Daan, Damian, Ingmar, Nigel, Olivier, Quinn, Ryan, Sam, Sven, Tijmen, Tristan, Wesley, Wessel en Dean. Altijd een wedstrijd spécial de eerste van het seizoen. (…)

Na de oefenpotjes voor de beker verraste het keuzecorps van trainer Bert Reus in die zin dat er van aanvang af fel en geconcentreerd vanuit de organisatie werd gespeeld. De verschillende geledingen waren daarin goed gepositioneerd door de trainer. Soms was er wel voor een aantal spelers enige (luide) stimulans vanaf de zijlijn nodig om de balans te vinden tussen het dribbelen en afspelen alsook de te bespelen posities. Dat deed verlangen naar vervlogen en bijzondere tijden. Het (luid) stimuleren is deze trainer ook wel toevertrouwd. (…)

Het zal het komende seizoen wat van de management kwaliteiten van de trainer vergen om met zoveel spelers en onderlinge kwaliteitsverschillen het individuele speelbelang in balans te houden met het teambelang (resultaat).

In de eerste fase was de wedstrijd van vandaag nog redelijk in evenwicht, maar nadat Edo enkele kansen niet wist te benutten, kantelde de wedstrijd volledig in het voordeel van de jonge Schotenaren. Toen een geblokte bal vanuit het strafschopgebied terug het veld in probeerde te kruipen, plaatste Quinn zijn wreef vol tegen het leer en verzorgde met een droge knal van afstand de 1-0. De 2-0 werd verzorgd door slangenmens Tijmen middels een mooie solo. Op aangeven van Tristan scoorden Nigel en Quinn de 3 en 4-0. (…) Dit was ook de ruststand. De tweede helft scoorde de D1 nog een keer via Tristan. Na te zijn opgekrabbeld na een behoorlijke aanslag op de knieën, kon hij alsnog zijn 2-euromuntje ophalen. Fijne solo vanaf de linkervleugel het strafschopgebied in gevolgd door een giftig schot hoog in het doel: 5-0. (…) De tegenstander scoorde 1 keer tegen.

Limmen JO13-3 - Schoten JO13-1: 1-3
19 september 2015
Vandaag ging de reis richting het epicentrum van de noordelijke bollenteelt. (…) Altijd leuk zo'n zoektocht op de zaterdagochtend ergens in de polder naar de plaatselijke FC of VV. Vaak 's-middags herhaald door een  veteranenstrooptocht. Doet denken aan de televisieserie All Stars. De acteurs konden weliswaar voor geen meter voetballen, maar de sfeer en humor tijdens de mooiste dag van de week werden wel aardig weergegeven.

Na een autorit waarbij Barry de banden met het Centraal Justitieel Incassobureau maar weer eens aanhaalde, werd door de gespleten autokaravaan het plaatselijke sportpark bereikt. Een fraai voetbalpark dat ‘professionele’ amateursport uitademt. (…)

De eerste helft ging gelijk op. Qua kansen of mooie aanvallen was er niet zoveel te beleven. Wel was er op de gehele mantel van koning voetbal veel strijd om de bal. De verdediging en middenveld hadden het er maar druk mee. Datzelfde gold voor de jonge scheids. Hij liet veel toe, maar greep terecht in als het net iets te ver ging. Hij is daarbij natuurlijk ook afhankelijk van de grensrechters. Die van de geelzwarten was natuurlijk top (Ed). Toch werd de wedstrijd opengebroken door de tegenstander. Na eerder een van de spaarzame schoten van de tegenstander kundig in mid-air te hebben gepareerd was Wesley nu het antwoord schuldig op een fraaie schuiver in de lange rechterhoek: 1-0. Schoten stelde daar middels een tweetal wapenfeiten van de nummer 9 wel wat tegenover: een heerlijke knal op de kruising en een omhaal vanuit een corner, welke net geen doel troffen. Het evenwicht werd gezocht, maar nog niet gevonden. Dat deed vlak voor rust Sam gelukkig wel. Na een rush met de bal aan de voet over de rechtervleugel leverde Quinn een harde voorzet af voor het doel. Deze werd door Sam klinisch op waarde geschat: 1-1. Dat was ook de ruststand.

De tweede helft speelde het jonge JO13-1 voortvarend, fel en dominant. Het wachten was op de verlossende treffer die de wedstrijd zeker en vast in het slot zou gooien. (…) De 2-1 viel als een mokerslag in het doel van de tegenstander. Eigenlijk meer als een granaat. Een afstandsschot hoog, hoger, daarna snel dalend, vloog in het dak van het doel verstuurd door het maatje 38,5 van Tristan. Hij verzorgde vlak voor tijd ook de 3-1 door net over de rand van het strafschopgebied giftig hard binnen te schieten.

Schoten JO13-1 - DSS JO13-1: 9-2
26 september 2015
Burendag
, wie kent het niet. Ooit uit reclamedoeleinden op de kaart gezet door een koffiebrander, onderwijl uitgegroeid tot een soort van gesubsidieerde ‘Koninginnedag oude stijl’ straat-thema-BBQ-feest. Veel mensen in het land beleven er plezier aan. Voor anderen is deze geaffecteerde dag ter bevordering van het contact met buren juist reden voor een weekendje weg of een verlengde dag op en langs de velden.

De tegenstander van vandaag is een goede buur waarmee altijd een prima sportief en spannend potje voetbal op de mat wordt gelegd. Dat hebben de afgelopen seizoenen in de F-, E- en D-categorie wel bewezen. (…)Deze keer was het Schoten dat aan het langste eind trok. De jonge tricolores kwamen fel en geconcentreerd uit de startblokken en eigenlijk was het pleit na de eerste helft al beslecht. (…)  Afgezien van enkele individuele hoogstandjes was het vooral mooi om te zien dat het elftal steeds meer een echt team wordt dat vaak combinerend naar voetballende oplossingen zoekt en niet enkel de lange bal hanteert. De trainingen zijn hier zeker debet aan.

Tristan joeg al snel in de wedstrijd de bal tegen de geel-zwarte touwen: 1-0 en gaf niet lang daarna een prima assist op Ayman, die de 2-0 binnenschoot. Ingmar kopte fraai de 3-0 in doel na een lekker getrapte corner van Damian. Ingmar verzorgde met een fijne trap ook de 4-0. De 5-0 werd binnen geknald door Tristan. Dat bleek ook de ruststand.

De tegenstander was wat beter uit de kleedkamer gekomen en begon geconcentreerder dan Schoten aan de tweede helft. Vlak na rust viel de eerste tegentreffer: 5-1. Het was daarna weer de beurt aan Schoten. Na drie tegenstanders te zijn gepasseerd gaf Tristan de bal voor, waarna Nigel de 6-1 verzorgde. Hij tikte op aangeven van Damian ook de 7-1 binnen, waarna de tegenstander nogmaals wist te scoren: 7-2. Op aangeven van Tristan schoot Sam de 8-2 binnen en zorgde Ayman voor het slotakkoord op aangeven van Olivier: 9-2.

Schoten JO13-1 - Kennemers JO13-3: 11-0
31 oktober 2015
Een zachte herfstdag waar le Roi-Soleil en de fraaie groene mantel van koning Voetbal een fijne opmaat vormden voor een lekker potje voetbal. De JO13-1 bestond vandaag uit: Ayman, Casper, Daan, Damian, Ingmar, Nigel, Olivier, Quinn, Rayan, Sam, Sven, Tijmen, Tristan, Wesley, Wessel en Dean.

(…) Al na een seconde of tien wist Quinn na een solo de 1-0 binnen te schieten. Luttele minuten later had (de gelukkig weer fitte) Tristan het pleit verder beslecht door de 2-0 en de 3-0 binnen te schieten. Het laatste doelpunt na schitterend aangeven van Tijmen. Hierna begon, mede door de vele wisselingen, een wat lastigere periode voor de jonge tricolores. De trainer wisselt over het algemeen slim, in de posities en in de geest van de wedstrijd, maar dat neemt niet weg dat, vanwege het grote aantal waarin steeds gewisseld moet worden, onrust in het elftal sluipt. De druk voorruit werd minder en positioneel stond het niet zo goed meer. Even geen aanvallers meer die surfend op de verdedigingslijn spelend met de buitenspelval in afwachting zijn van een steek- of diepe bal om vervolgens weg te flitsen richting de zestien, noch een elftal dat tezamen krimpt bij verdedigen en richting de vrije ruimtes explodeert bij een aanval. Spelers liepen te vaak buitenspel en het speelveld werd zo klein als een samengeknepen sinaasappel. De tegenstander kreeg ook wat schietkansen die gelukkig goed gepareerd werden door Wesley wiens beste moment overigens niet lang daarna aanbrak na een aan de tegenstander cadeau gegeven penalty. De strafschop werd hard laag, rechts van de keeper binnengeschoten. De reflex van Wesley was goed en snel. Hij bokste de bal het doel uit. Belangrijke save zo net voor de rust en gelet op het veranderende spelbeeld.

De tweede helft verliep in ieder geval qua scoren beter. (…) De 4-0 werd gescoord nadat de keeper de bal niet goed wegwerkte buiten het strafschopgebied. Tristan stelde zich slim op halverwege de vijandelijke helft op de linkerflank. De keeper trapte met rechts en niet zo ver, de bal werd opgevangen en van afstand binnen geschoten. De 5-0 werd gescoord door Nigel op aangeven van Olivier, wiens broertje Casper overigens als linksachter een puike pot speelde. Verdedigend geconcentreerd en mee opkomend wanneer mogelijk. Flink aangemoedigd door de vader van Rayan begon Tristan aan een verbeten solo die bijna op eigen helft begon en eerst eindigde nadat hij met rechts de bal tegen de touwen had gejaagd: 6-0. Vervolgens werd door dezelfde vader een smalende blik mijn kant opgeworpen (hij wist dat de schrijver dezes de nummer 9 tevoren een 2-euromuntje per doelpunt had beloofd, vandaar). Hij maakte vervolgens ook de 7, 8 en 9-0… (…). Wessel scoorde 10-0 en de 11-0 was tezamen met de solo het mooist. Ingmar kwam sterk op over de as van het veld en gaf een fijne diepe steekbal met de juiste snelheid door een gaatje in de rode muur richting de surfende nummer 9 (een Jonk-Bergkamp combinatie!). De pass werd op waarde geschat en zonder twijfel gepromoveerd tot doelpunt: 11-0.

Schoten JO13-1 - Terrasvogels JO13-1: 2-2
23 januari 2016
Mediterranee, zo blauw zo blauw Mediterranee, zo blauw zo blauw
Met je mademoiselles
Belles belles belles
Mediterannee…

Houd u dit tempo even vast gelijk de JO13-1 de eerste helft deed. Het zonnetje scheen en de lucht was, evenals de tegenstander, gestoken in mooi blauw. Het was voor de ouders en begeleiders genieten op de goed gevulde tribune. Van het zonnetje tenminste. Het vertoonde spel was, om een gewaardeerd oud-trainer van de jongens aan te halen, SLECHT. (…) Dat gold met name voor het genoeg bemenste middenveld, maar toch ook voor de verdediging. Daarbij werd aanvallend steeds getracht door het centrum met individuele acties de blauwe muur te slechten. Datgene waar wekelijks op getraind wordt: compact fel en geconcentreerd verdedigen, het samenspel en bij het aanvallen de ruimtes zoeken via de vleugels, brandde (door de zon?) weg als de was op de vleugels van Icarus. Voor het tempo waar dat alles in gebeurde, verwijs ik graag naar bovengenoemd couplet.

Verdedigend bleven we enkel overeind doordat de backs goed in de rug werden gesteund door de sterk spelende (‘Wie is de Mol’) Sven. Onze verdedigende rots in de branding. Wat had ik zijn Gymnasium maatje Nathan graag bij deze groep gezien. Zou een mooi duo vormen in het hart van de verdediging, geflankeerd door de twee jonge enthousiaste en energieke backs Daan en Casper. De tegenstander combineerde wat beter en was vooral veel sneller en effectiever in de omschakeling. De 0-1 was verdiend en het was aan Wesley te danken dat het daarbij bleef. De gelijkmaker kwam onverwacht. Er werd wel iets meer op de helft van de tegenstander gespeeld, maar nog steeds niet met overtuiging. Dit elftal heeft wel als voordeel dat de voorwaartsen technisch goed onderlegd en snel zijn. Uit het niets kan er soms gescoord worden. Actie Tristan op de vleugel, strakke voorzet, gedecideerde afronding met de rechterwreef door Quinn: 1-1. Helaas scoorde de tegenstander na een snelle out-break niet lang daarna de 1-2.

De tweede helft speelde de JO13-1 beter. Niet direct als een feniks die uit zijn as herrees, maar ik zag wel sporen van de trainingen terug en wat nog belangrijker: de inzet was weer daar, zo ook de wil om te winnen. Ingmar en Tijmen sterk in de as met daaromheen kilometer-eter Olivier. De Toon Hermans tune verdampte en werd voorzichtig vervangen door 'don't worry bout a thing'. De gelijkmaker hing in de lucht en cirkelde als een drone boven het veld. Het zou gelet op het spel in de tweede helft van de JO13-1 ook verdiend zijn. Echt grote kansen dienden zich helaas niet aan. De nummer 9 probeerde het een aantal keren van afstand, maar het venijn ontbrak steeds net in de schoten. Vlak voor tijd kreeg de JO13-1 alsnog loon naar werken. Een snelle diepte pass van Amen werd op waarde geschat door Tristan die na een sprintduel met de keeper met gevaar voor eigen ledematen het pleit in zijn voordeel beslechtte: 2-2.

DSK JO13-1 - Schoten JO13-1: 0-1
30 januari 2016
Uit het niets leek hij te voorschijn te zijn gekomen: Barry op een fiets. Het bleek niet eens een houten exemplaar (zoals Jip dacht). Dit aangezicht was voor velen een openbaring, niet van Johannes, maar van een in de kop nog sportieve veteraan. De fiets werd wel omhuld door een stofwolk. Niet vanwege de snelheid, maar vanwege een lang verblijf in de schuur. Het voortbewegen op de tweewieler leek de teamleider wat onwennig aan te voelen. De wankele manier van fietsen kon zo vroeg in de ochtend immers nog niet zijn veroorzaakt door het gebruik van gerstenat. (…) Het aangevoerde excuus in dit verband van de zware tas met voetballen en sportkleding trof wat mij betreft geen doel. Deze hernieuwde kennismaking met een tweewieler voelde gewoon nog wat onwennig aan.

Dan de wedstrijd zelf, eentje van de keepers deze keer.

DSK had het eerste deel een veldoverwicht, speelde iets feller en was beter in de (snelle) omschakeling. De tegenstander verkreeg in de eerste helft dan ook drie grote open schietkansen. Allen werden gelukkig kundig gepareerd door Wesley. Naarmate de eerste helft verstreek, kwam Schoten iets beter in het spel, combineerde beter en het spel werd verlegd naar de vijandelijke helft. (…)
Een punter van flinke afstand ketste via de binnenkant van de paal weer het speelveld in. Dit keer was het Schoten dat snel schakelde en voordat je kon zeggen: ‘Barry op de fiets vandaag, echt waar?’ waren de heertjes al aan het rommelen in het vijandelijke strafschopgebied. De bal belandde via de kluts bij Tijmen die scoorde met zijn musculus glutaeus maximus. Ik zie op maandag- tot en met donderdagavond veel trainingen van de geelzwarte smurfen en op de zaterdag een aantal wedstrijdjes, maar zo scoren was voor mij ook een unicum om te zien. Mooier om te zien waren twee fraai uitgespeelde doelpunten. Een voor de tegenstander en een voor Schoten (Quinn), die onterecht werden afgekeurd vanwege buitenspel. Maar ja, ook dat hoort erbij. Over de hele wedstrijd gezien floot de jonge scheids overtuigend, met gezag en gewoon goed. Onze nummer 9 kreeg ook nog twee goede mogelijkheden om de score uit te breiden. Vooral de eerste poging was fraai. Vanaf de middenlijn op kracht en snelheid doorgezet met twee tegenstanders aan het shirt, goed hard binnengeschoten links van de keeper. Maar ja, zoals gezegd was het de wedstrijd van de keepers. Katachtig gepareerd.

Ter afsluiting van het seizoen nam de JO13-1 op 29 mei 2016 deel aan het BBSF toernooi en op 6 juni 2016 aan het KNVB straatvoetbal toernooi op het Marsmanplein, waar onder meer de Ajax jeugdgenoten niet onverdienstelijk partij werd geboden. Tevens werd de finale ‘hooghouden’ behaald. Op beide toernooien werd het brons verdiend.